Hardeman Motorsport - motorsport parts and diff specialist

Raymond's ///M en ///M's projecten draadje

Voor alles niet E21 gerelateerd

Re: Raymond's ///M en ///M's projecten draadje

Postby uwbuurman » Sun Aug 27, 2017 8:59 am

Duidelijke overwegingen. Ik kan ze goed volgen. Het is ook lastig een opvolger te bepalen. Zelfde geldt voor mijn e91, om diverse redenen weet ik al 3 jaar niet wat een goede opvolger zou zijn. Dus rijden we er maar in door. Inmiddels 11 jaar oud, bij inruil vang ik ongeveer 5, 6 k. Over 3 jaar is dat altijd wel 3. Onderhoudstoestand is prima te noemen, dus we zien wel wat de toekomst brengt. Maar evengoed heb ik soms de balen van weer een reparatie.
It's the man next door!

1978 BMW 323i Restauratie mucho grande
1980 BMW 528i
1987 BMW 325iA cabriolet
2006 BMW 320d touring High Executive
2015 BMW 320dA High Executive Sportline
User avatar
uwbuurman
E21 VIP
E21 VIP
 
Posts: 14196
Joined: Fri Jun 12, 2009 4:49 pm
Location: Ljouwert
My E21(s): 1978 type 1 323i 5speed dogleg Polaris

Re: Raymond's ///M en ///M's projecten draadje

Postby raymondw » Wed Sep 06, 2017 9:46 pm

Na de laatste oliewissel net voor de zomervakantie heb ik nauwelijks met de E34 M5 gereden. Met het oog op de Eiffeltoertocht leek me dat niet zón goed idee, dus heb ik ter voorbereiding vorige week maandagavond al een paar kilometers gereden. Op de dag van de heenreis hebben we eerst de Ethanol vrije 102 Octaan bij Salland Olie in Raalte getankt voordat we naar het tweede verzamelpunt bij de Brink in Apeldoorn zijn gereden. Na korte stop bij de Weerbroek waar Jeroen, Sven en Robert aansloten reden we richting Venlo om daar de Pruis in te rijden. Met slechts een enkele korte file arriveerden we om circa een uur of half vier in Adenau voor een korte stop. Op de Nordschleife zelf vond een trackday plaats, dus er was genoeg te zien. Na de baansluiting zijn we doorgereden naar het hotel in Schalkenmehren alwaar we om circa 17:30 arriveerden.

Na de briefing hebben we de gehele dag in de tweede groep gereden. Deze splitste zich na een korte onderbreking in twee groepen op, wat op zich prima was. De route door de Moezelstreek was i.i.g. prachtig. Gezien het uitgevoerde project was ik met name benieuwd naar de bijdrage van het gereviseerde stuurhuis.

• Het grommen van het stuurhuis is in zijn geheel verdwenen.
• De speling rondom de middenstand is verdwenen.
• Wel is het stuurhuis voor mijn gevoel iets te ongevoelig. Echter dat is een bekend issue bij auto’s met een wormwokkel stuurhuis.
• Wel merk ik een kleine speling in de overgang van links naar rechts en vice-versa.
• Ook merk ik een kleine speling bij oneffenheden in de weg.

Beide laatste issues lijken nieuw, maar gezien het oorspronkelijke issue met het stuurhuis denk ik dat ze er altijd in hebben gezeten, ergo dit is een ander issue dat door het oorspronkelijke issue werd overschaduwd. Ik vermoedt een kleine speling in de spoorstanguiteinden of de pitman arms, maar dat zoeken we in de winter wel uit.

De invloed van de nieuwe oliepomp en de verse drijfstanglagers was niet meetbaar. De motor loopt en loopt en loopt zoals deze altijd heeft gedaan.

• Het brandstofverbruik is vergelijkbaar aan die van Robert (binnen een liter gelijk).
• Na de eerste dag reden we via de A1 terug van Daun naar Schalkenmehren, daarbij heb ik kort de 250km/h aan kunnen tikken. Nog voor het verlaten van de snelweg liep de olietemperatuur op tot 110°C. Daar heb ik de wijzer nog nooit eerder op gezien, wellicht heeft dit te maken met de minerale 15W40 die ik nu toepas i.c.m. gebrek aan rijwind op de uitrit richting Schalkenmehren (<60km/h)
• Gedurende de toertocht zelf, regelmatig tot circa 6800RPM doorgetrokken, olietemperatuur bleef zo rond de 98°C stabiel. Dit is prima.
• Op de terugweg heb ik bij Koln-Nord voor de A57 richting Krefeld gekozen. Deze kent i.t.t. het vervolg van de A1 richting Leverkussen geen snelheidsbeperking. Hier heb ik tussen de 160-180km/h kunnen rijden met pieken tot 230km/h. Hierbij bleef zowel de olie als watertemperatuur stabiel.
• Op de A31 van Bottrop naar Gronau heb ik voornamelijk tussen de 220-260km/h kunnen rijden. Dat laatste is net voor het ingrijpen van de snelheid begrenzer bij net geen 7000RPM. Gedurende deze sessie bleef de olietemperatuur stabiel tussen 98°C en 102°C. Bij het verlaten van de A31 bij Ochtrup steeg deze in tegenstelling tot de veel kortere sessie op vrijdag niet verder. De hogere rijsnelheid op de afrit zal daar zeker een bijdrage aan hebben geleverd.

Het plan is om binnenkort de olie te verversen en te vervangen door Motul 300V 15W50 (Competition). Natuurlijk laten we een olieanalyse uitvoeren. Dan kunnen we aantonen wat de invloed van de zware motorbelasting gedurende het Eiffelweekend is geweest.

Buiten de hoge kruissnelheid was de terugreis over de A31 bijzonder. Op enig moment merkt ik een nieuwe Audi A6 in mijn binnenspiegel waarvan ik gezien het typeplaatje in de gril kon afleiden dat dit een S6 was. T.o.v. deze kom ik circa 150pk te kort, maar ik was wel benieuwd wat het verschil was. Bovendien liet het verkeer op dat moment sowieso niet toe om hem er voorbij te laten. Op enig moment moesten we terug naar 80km/h, dus koos ik het derde verzet.

Nadat de trage voorligger naar rechts ging was het tijd voor volle polle en dat verraste de bestuurder van de Audi achter mij behoorlijk, want een 27 jaar oude Beemer…… hoe kan dat nou? De acceleratie van de A6 bevestigde mijn vermoeden dat het een S6 betrof, maar hij zat blijkbaar in het verkeerde verzet of moest eerder opschakelen. Dat laatste was zeker het geval, want in de binnenspiegel kon ik zijn schakelmomenten herkennen en die lagen duidelijk een paar seconden voor de mijne. I.i.g. kon hij mij tot circa 180km/h niet bijbenen. Op dat moment moesten we weer vol in de ankers voor een iets minder trage slak waardoor het derde verzet geen optie was, ergo terug naar vier. Daarop liet hij zich niet meer verrassen en gezien het verschil in vermogen wilde ik zijn plezier ook niet bederven , dus hem er langs, echter het verkeer was dusdanig dat hij nooit ver kon uitlopen, dus tot de afslag richting Enschede bleven we met elkaar oprijden. Ergens daartussen kwamen we een E46 tegen die mee wilde doen, gezien de acceleratie moet dat tenminste een M54B30 zijn geweest, maar eenmaal boven de 200 kwam deze te kort….Al met al een leuk stukje ouderwets gasgeven wat er mede aan heeft bijgedragen dat we na twee-en een half uur rijden de circa 310 kilometers naar huis hebben afgelegd.

Al met al ben ik dus behoorlijk tevreden, echter het werklijstje voor het komende voorjaar is niet leeg.

• Onderzoek naar en oplossen van het trippen van zekering #19 bij maximale stand van de kachelaanjager.
• Vervangen van de keerringen van de versnellingsbak (i.v.m. lekkage).
• Vervangen remblokken, revisie van de remklauwen
• Voorbanden vervangen door Michelin PS4
• Opsporen en verhelpen van de speling in de spoorstanguiteinden
• Aircosysteem geschikt maken voor R134a
• Justeren van de klepspeling
• ++++
raymondw
E21 Pro
 
Posts: 1003
Joined: Thu Jun 19, 2008 10:13 pm

Re: Raymond's ///M en ///M's projecten draadje

Postby raymondw » Sat Sep 09, 2017 8:23 pm

Vandaag heb ik een paar onderzoekjes verricht naar het trippen van zekering F19 t.b.v. de kachelaanjager en het beslaan van de voorruit. Aangezien mijn E34S va de volledig automatische klimaatregeling (IHKAIII) is voorzien is alles elektronisch geregeld.

1) Na het bypassen van de vermogens eindtrap (vanwege de vorm ook wel zwaard genoemd) t.b.v. aansturing kachelmotor draait deze in de maximale stand en blijft zekering F19 heel.
2) Na het vervangen van het 'zwaard' door een ander exemplaar blijft zekering F19 heel, ergo de kortsluiting wordt door dit deel veroorzaakt en dus niet door de kachelmotor zelf. Overigens had ik dat ook niet verwacht. Dat deel is nog geen 13 jaar oud.
3) Nou heb ik drie reserve zwaarden en allemaal zijn ze functioneel niet helemaal in orde. Ik heb de beste maar even toegepast om verder met het onderzoek te kunnen, want waarom beslaat de voorruit bij regen? Voor de lange termijn moet ik die dingen of (laten) repareren of een nieuw exemplaar bij BMW kopen ($$$$).

Verder heb ik de functionele werking van alle (tien) luchtkleppen gecontroleerd. De kleppen (1) t.b.v. recirculatie, (2) gezicht, (3) voetenuiteinde, (4) warme/koude lucht werken conform de functionele beschrijving van de IHKA. De kleppen t.b.v. de ontwazeming en de frisse lucht staan nog op de lat. Om die visueel te controleren moet eerst wat meer gedemonteerd worden.
raymondw
E21 Pro
 
Posts: 1003
Joined: Thu Jun 19, 2008 10:13 pm

Re: Raymond's ///M en ///M's projecten draadje

Postby PJE21 » Wed Sep 13, 2017 5:04 pm

Rustig, zorgvuldig, doortastend, alles op eigen tempo uitzoeken... Hele fijne, complete, interessante verhalen om te lezen! Dat er goed voor die auto gezorgd wordt, dat springt hier van m'n scherm. Veel succes met die werkzaamheden, veel plezier ervan, ik blijf het met grote interesse volgen! :thumbsup
PJE21
E21 starter
 
Posts: 22
Joined: Sun Aug 20, 2017 10:07 pm
Location: Het Noorden
My E21(s): Mogelijk '77 316 (318)

Re: Raymond's ///M en ///M's projecten draadje

Postby raymondw » Sat Sep 16, 2017 7:21 pm

Vandaag ben ik verder gegaan met de controle van de IHKA functies. Al vrij snel werd duidelijk dat de beide frisse luchtkleppen (die in de motorruimte achter het schutbord geplaatst zijn), niet werden aangestuurd.

• Het mechaniekje van de stappenmotor dat de beide frisse luchtkleppen aanstuurt had minimaal een rotatie van 90° moeten maken, maar komt slechts tot een fractie daarvan. Bij nadere inspectie bleek deze de houder van het kachelhuis zelf te torderen, dus dat is niet goed.
• Vervolgens heb ik de stappenmotor losgenomen. Dat ging ondanks de diepliggende positie tegen het schutbord aan de binnenzijde relatief eenvoudig.
• Eenmaal losgenomen maakt het stappenmotortje met overbrenging wel een rotatie van 90°, dus die is prima.
• Het koppelstuk naar het stangetje dat de beide frisse lucht-kleppen aan de andere kant van het schutbord bedient zat muurvast. Ook met een schroevendraaier was daar geen beweging in te krijgen.
• Om bij de frisse-lucht kleppen te komen moet de afdekplaat boven het schutbord in de motorruimte losgenomen worden. Daarvoor moet bij een E34 ///M5 het lucht verzamelhuis uitgebouwd worden. Dat is een kwestie van dertig minuutjes, dus lijkt meer werk als dat het is.
• Het bleek dat de beide frisse lucht niet alleen dicht zaten, maar ook muurvast (geen beweging in te krijgen).

Dit verklaart waarom er geen luchtstroom bij de voorruit komt als de aanjager aanstaat. De reden is dat niet alleen de recirculatiekleppen gesloten zijn (dat moet), maar ook de frisse-lucht kleppen (dat mag niet). Hierdoor draait de aanjager in het luchtledige, ergo frisse lucht komt dan pas binnen als de ramen of deuren open gaan; geen wonder dat als er mensen in de auto zitten en het regent, de voorruit beslaat.

• Na het loskoppelen van het koppelstangetje aan de buitenzijde was er weer beweging in beide frisse-lucht kleppen te krijgen. Het koppelstangetje zelf zat muurvast, maar na een tikje met de schroevendraaier liet deze zich weer naar beneden duwen.
• Handmatig bediend gingen beide frisse lucht kleppen mooi synchroon open-en dicht waarmee we ook de goede uitgangspositie voor het monteren van het stappenmotortje hebben gekregen.
• Na het synchroon stellen van de overbrenging en het heveltje (vereist losnemen stappenmotor zelf) konden we deze weer op zijn plek zetten. Dat ging ondanks de locatie relatief voorspoedig.
• Daarna heb ik de recirculatie en aanjager functies getest. Zowel de frisse-luchtkleppen aan de buitenzijde als de recirculatiekleppen aan de binnenkant werken nu correct.
• Inmiddels zit het schuitboard zelf weer op zijn plaats, voor het lucht verzamelhuis zelf ontbrak mij vandaag de tijd, maar dat komt medio volgende week wel.

Met de aanjager aan wordt nu veel meer lucht vanuit het dashboard op de voorruit geblazen, dus er een duidelijk verschil. Ook met de A/C functie aan komt er veel meer lucht uit de ventilatieroosters. Hiermee hebben we de tweede oorzaak achter het beslaan van de voorruit bij regen te pakken.
Last edited by raymondw on Sat Sep 16, 2017 8:12 pm, edited 2 times in total.
raymondw
E21 Pro
 
Posts: 1003
Joined: Thu Jun 19, 2008 10:13 pm

Re: Raymond's ///M en ///M's projecten draadje

Postby uwbuurman » Sat Sep 16, 2017 8:01 pm

Mooi! Zo werden problemen stap voor stap getackeld.
It's the man next door!

1978 BMW 323i Restauratie mucho grande
1980 BMW 528i
1987 BMW 325iA cabriolet
2006 BMW 320d touring High Executive
2015 BMW 320dA High Executive Sportline
User avatar
uwbuurman
E21 VIP
E21 VIP
 
Posts: 14196
Joined: Fri Jun 12, 2009 4:49 pm
Location: Ljouwert
My E21(s): 1978 type 1 323i 5speed dogleg Polaris

Re: Raymond's ///M en ///M's projecten draadje

Postby PJE21 » Sun Sep 17, 2017 2:03 pm

Gaat alleen maar de goede kant op! Altijd leuk dat er met logisch nadenken en stap voor stap werken zo veel nog zelf bereikt kan worden. Ga zo door :)
PJE21
E21 starter
 
Posts: 22
Joined: Sun Aug 20, 2017 10:07 pm
Location: Het Noorden
My E21(s): Mogelijk '77 316 (318)

Re: Raymond's ///M en ///M's projecten draadje

Postby raymondw » Tue Sep 19, 2017 10:57 pm

Vanavond ben ik met de E34S verder gegaan daar waar ik zaterdag geëindigd ben.

- Montage luchtverzamelhuis
- Montage ventilatierooster in het dashboard.
- Montage afdekplaat onder stuurkolom.
- Functionele test van alle ventilatie-functies.

De resultaten:
- Linkerzijde op down-mode => Lucht wordt door de ventilatiekanaal onder het tapijt naar linksachter geblazen (OK)
- Rechterzijde op down-mode => Lucht wordt door de ventilatiekanaal onder het tapijt naar rechtsachter geblazen (OK)
- Linkerzijde op down/up-mode => Lucht wordt door de ventilatieroosters in het dashboard en in de linker deur naar de bestuurder geblazen (OK)
- Rechterzijde op down/up-mode => Lucht wordt door de ventilatieroosters in het dashboard en in de rechterdeur naar de passagier geblazen (OK)
- Linkerzijde op Auto => Lucht wordt door alle kanalen aan de linkerzijde heen geblazen
- Rechterzijde op Auto => Lucht wordt door alle kanalen aan de rechterzijde heen geblazen
- Recirculatiestand => De overgang is merkbaar, maar functioneel geen verschil met bovenstaande functies (OK)
- Aanjager aan => Lucht wordt door de ventilatiekanalen voorin het dashboard op de voorruit geblazen (OK)
- A/C op on in Auto mode => Lucht wordt door alle kanalen heen geblazen (OK)

M.a.w., dit ziet er goed uit. Het dashboard kastje aan de rechterkant heb ik nog losgelaten aangezien ik (1) nog iets met het zwaard moet en (2) de O-ringen van de verdamper nog moet vervangen door exemplaren die tegen synthetische PACH olie kunnen.

De volgende stap is om de E32 met de E34S om te wisselen en de uitlaat te demonteren zodat ik bij de keerringen van de versnellingsbak kan komen.
raymondw
E21 Pro
 
Posts: 1003
Joined: Thu Jun 19, 2008 10:13 pm

Previous

Return to Off topic forum

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests

cron