Politieke partij Beide Benen op de Grond

Voor alles niet E21 gerelateerd
Post Reply
User avatar
Jeroen
Site Admin
Posts: 29344
Joined: Tue Sep 14, 2004 12:23 pm
My E21(s): '81 323i Baur
Location: The Netherlands
Contact:

Politieke partij Beide Benen op de Grond

Post by Jeroen »

Het wordt nu echt tijd! De afgelopen regeerperiodes zagen we steeds politieke partijen die al in de coalitieonderhandelingen de speerpunten van hun partijprogramma lieten vallen als een baksteen. Als kiezer geef je je stem voor een programma dat vervolgens goeddeels overboord wordt gezet, dan is er in mijn ogen al weinig over van een democratie. In de daaropvolgende periode lopen we met een grote boog om de hete hangijzers heen en zowel de wil als de kennis ontbreekt om significante stappen te zetten in het bestrijden van de economische crisis. Hoeveel economen hebben we in ons huidige kabinet, dat als belangrijkste taak heeft Nederland er weer economisch bovenop te brengen? Treurig toch! Dan nog eens de rol om enerzijds het beste jongetje van de klas te willen zijn, en anderzijds zich ook zo te voelen en niet te willen leren van succesvolle programma's in het buitenland, daarmee leggen we ons veel beperkingen op.

Eerst de crisis te boven komen met realistische plannen, en zeer belangrijk: een lange termijn visie en beleid waarin ondernemingen en consumenten weer met vertrouwen naar de toekomst durven kijken. Een bestendige gedragslijn dus, weten waar je de komende jaren aan toe bent en niet elke week weer een nieuwe paniekgreep in de kas. Met deze uitgangspunten moet er toch een leuk programma in elkaar te draaien zijn?

Overheidsfinanciën
Budgetstelsel
Huidige situatie: alle overheidsdiensten in de breedste zin des woords dus ook semi-overheid, gemeenten etc. vallen onder het huidige budgetstelsel. Uitgangspunt is dat als men aantoonbaar maakt dat men het verstrekte budget nodig heeft (dus: op maakt), men het daaropvolgende jaar eenzelfde budget krijgt. Dit leidt tot een zeer scheve situatie: diensten die zich de eerste 9-10 maanden redelijk weten te beheersen, maar aan het eind van het jaar helemaal los gaan omdat het budget op MOET. Ik heb dit zelf op meerdere plaatsen meegemaakt, krankzinnig maar het is ons geld dus het MOET op. Een volstrekt wereldvreemd en ondoelmatig stelsel dat gisteren al het museum in MOET.
Plan: het bestedingspatroon van de eerste 9 maanden van (bijv) 2013 is de basis. Niet meer te beïnvloeden en daarmee wordt waarschijnlijk al meer dan 75% van deze geldsmijterij aan de kant gezet. Die bestedingen gedeeld door 3 en dan maal vier om tot een jaarbudget te komen, doch dat jaarbudget minus 10%. En de jaren daarop ook telkens minus 10%. Men moet met een flinke financiële stok achter de deur kritisch gaan kijken naar de eigen doelmatigheid en back to basics. Dit bespaart gegarandeerd miljarden.
Reserveringen en beleggingen
Huidige situatie: momenteel is het zo dat elke overheidsdienst een fors bedrag aan reserveringen en beleggingen heeft, overal potjes 'voor je weet maar nooit' die in het beste geval worden ondergebracht bij Icesafe, maar eigenlijk vrijwel nooit benodigd zijn. Miljarden nutteloos opgepot binnen de overheid zelf en maar steeds geld bijlenen omdat we tekort komen? Onacceptabel.
Plan: reserveringen moeten worden goedgekeurd door de Algemene Rekenkamer en worden vervolgens centraal beheerd door het Ministerie van Financiën als schatkistbewaarder (en dus niet versnipperd over alle individuele diensten), andere beleggingen zijn niet toegestaan en vloeien terug in de staatskas. Als men in een noodsituatie komt kan bij het Ministerie een noodkrediet of aanvullende bijdrage worden aangevraagd. Op deze manier kan het financieringstekort met miljarden worden verlaagd.

Werkloosheid en uitkering
Huidige situatie: circa een miljoen werklozen. Een deel is naarstig op zoek naar een baan, een groot deel ligt in bed of klust zwart. Ondertussen halen we arbeidskrachten uit andere landen om werk te laten doen, zoals bijv plantsoenendienst, asperges steken of bollen pellen. Dus het werk is er en we laten onze eigen mensen betaald in bed liggen? Kan niet, punt.
Plan: werkloos worden betekent aan het werk. Voor max 70% van het laatst verdiende salaris gaat een werkzoekende gedurende 4 dagen per week aan het werk op een aan te wijzen plek. Sabotage betekent dat men direct terugvalt tot bijstandsniveau, met behoud van sollicitatieverplichting. Op deze wijze krijgt de Nederlandse economie wat terug in ruil voor de uitkering en omdat het niet altijd het leukste werk betreft gaat hier een impuls vanuit om actiever op zoek te gaan naar een meer passende baan. Waarom werkt men 4 dagen: dag 5 is om werk te zoeken: brieven schrijven en solliciteren. Uitkeringen voor werkloosheid en bijstand (maar ook toeslagen) dienen te worden herzien. Basis zal zijn om een periode van tijdelijke werkloosheid te kunnen overleven. Er bestaat alleen recht op uitkeringen en toeslagen als men in Nederland woont. Ingrijpend? Enorm, maar ook in de bestrijding van werkloosheid. Dusdanig dat er hiermee meer dan voldoende financiële ruimte zal komen om evengoed schrijnende gevallen en oudere werklozen te ontzien.

Zo! Het begin is er! :lol:


Regards/groeten, Jeroen
User avatar
Peter V.
E21 VIP
E21 VIP
Posts: 12005
Joined: Sun Mar 30, 2008 12:42 pm
My E21(s): '82 320/6
Location: Breda, Nederland

Re: Politieke partij Beide Benen op de Grond

Post by Peter V. »

lekker bezig. Ik ben benieuwd naar de rest van je partijprogramma.
Gr Peter V.

.Some say he eats nuts and bolts for breakfast, all we know is he is called the carburetorman.

BMW E21, 1981 320/6 Ascot Grau.
BMW E85, 2004 Z4 2.5i Sterling Grau.
BMW F31, 2017 320dA EDE Luxuryline Mineral Grau.
User avatar
Jeroen
Site Admin
Posts: 29344
Joined: Tue Sep 14, 2004 12:23 pm
My E21(s): '81 323i Baur
Location: The Netherlands
Contact:

Re: Politieke partij Beide Benen op de Grond

Post by Jeroen »

Hoewel ik me niet heel lekker voel ga ik toch eerst maar even naar m'n werk. Maar niet nadat ik jullie deelgenoot heb gemaakt van een zin uit het 2e kamer verkiezingsprogramma van de VVD van 2012. Een programma dat mensen als Rutte, Weekers en Wiebes nog niet hebben gezien denk ik :hammer . Zin in meer sprookjes? Google het programma eens!
Het wegwerken van het begrotingstekort heeft voor de VVD prioriteit. Dat doen we door de overheidsuitgaven terug te dringen, niet door de lasten te verhogen.
:screwy

Maareh, suggesties voor het volgende onderwerp voor het partijprogramma?
Regards/groeten, Jeroen
User avatar
gerrit323
E21 VIP
E21 VIP
Posts: 4552
Joined: Wed Dec 22, 2004 8:44 pm
My E21(s): '82 e21 323i hartge
Location: Belgium
Contact:

Re: Politieke partij Beide Benen op de Grond

Post by gerrit323 »

Leuk .. ben jij ook verkiesbaar in Belgie .. zelfde bedje ziek namelijk :?
1992 Mazda mx5
1994 e36 m3
2015 Renault Mégane RS 275 trophy
2019 Abarth esseesse
2020 caterham 310R
2021 ford custom sportvan



https://www.facebook.com/pages/Thielema ... 1227513195
Post Reply